Η ρεφλεξολογία είναι μια συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας, η οποία βασίζεται στην αρχή, ότι στα πέλματα, στις παλάμες και στα αυτιά υπάρχουν ανακλαστικές περιοχές που αντιστοιχούν σε διάφορα μέρη του σώματος.

Με την εφαρμογή ειδικών τεχνικών και πιέσεων προωθεί τη χαλάρωση του σώματος, την τόνωση του οργανισμού και την ενεργοποίηση των αυτοθεραπευτικών ικανοτήτων του. Η άσκηση της ρεφλεξολογίας σε μωρά, μπορεί να δράσει προληπτικά και ενισχυτικά, χωρίς όμως να υποκαθιστά την διάγνωση των ιατρών και να παρεμβαίνει στις θεραπευτικές αγωγές που συστήνουν.

Συγκεκριμένα, στην ιδιαίτερη σχέση μητέρας – παιδιού, οι μητέρες διαισθητικά αγγίζουν και χαϊδεύουν τα παιδιά τους όταν αυτά είναι ανήσυχα ή βιώνουν κάποια ενόχληση. Με το άγγιγμα ενισχύεται η έκκριση της ωκυτοκίνης, της ορμόνης που σχετίζεται με τη γέννα και τον θηλασμό. Εκτός από την ευεργετική επίδραση της ωκυτοκίνης για τη νέα μητέρα, έρευνες έχουν δείξει πως αυτή η ορμόνη βοηθά στην έκκριση των ενδορφινών που δρουν σαν φυσικά αναλγητικά και συμβάλουν στο να νιώσει το παιδί ηρεμία και ασφάλεια. Η έλλειψη της ωκυτοκίνης, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, σχετίζεται με ψυχικές διαταραχές, αυτισμό και αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Τα οφέλη της ρεφλεξολογίας στα μωρά και στα παιδιά, είναι τόσο συναισθηματικά, όσο και σωματικά. Ειδικότερα:

  • Ενισχύει τους δεσμούς αγάπης και τρυφερότητας ανάμεσα στον γονιό και το παιδί.
  • Βοηθά στη χαλάρωση και σε προβλήματα αϋπνίας.
  • Μειώνει το άγχος και την ανησυχία που βιώνουν τα παιδιά σε διάφορες φάσεις της ανάπτυξής τους (όπως π.χ. κατά τα άλματα ανάπτυξης).
  • Βοηθά στην κίνηση της λέμφου και στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Απαλύνει τους πόνους των κολικών και βελτιώνει προβλήματα δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας.
  • Ενισχύει το κεντρικό νευρικό και μυϊκό σύστημα.
  • Βοηθά στην καταρροή, σε πόνους στα αυτιά, σε δερματικά προβλήματα και στους πόνους οδοντοφυΐας.

Συνοπτικά, θα λέγαμε πως η ρεφλεξολογία στα μωρά και στα παιδιά, ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των παιδιών, τα βοηθά να κοιμούνται καλύτερα και να παίρνουν βάρος γρηγορότερα σε σχέση με τα παιδιά στα οποία λείπει το άγγιγμα και τέλος με τη συστηματική εφαρμογή της μπορούμε να καταπραΰνουμε διάφορες ενοχλήσεις.

Της Κωνσταντίνας Χορμόβα- Ρεφλεξολόγος