Μέσα στο πέρασμα των χρόνων οι ρόλοι των μελών μιας οικογένειας υφίστανται αλλαγές και προσαρμόζονται στις ανάγκες που επιτάσσει η κάθε εποχή. Το βρεφικό μασάζ είναι μια παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά και αποτελεί κομμάτι όχι μόνο της ελληνικής  παράδοσης αλλά και πολλών άλλων λαών.

Βασικοί στόχοι του βρεφικού μασάζ είναι η προώθηση του δεσμού αρχικά της μητέρας με το νέο μέλος της οικογένειας αλλά όχι μόνο. Το βρεφικό μασάζ μπορεί είναι ένας τρόπος να φέρει όλη την οικογένεια κοντά και αυτό γιατί το άγγιγμα, η αγκαλιά και το χάδι κρύβουν μέσα τους αγάπη και τρυφερότητα με αποτέλεσμα να χτίζονται βαθιές και δυνατές σχέσεις.

Σε μια ομάδα βρεφικού μασάζ θα παρατηρήσουμε πολλές μαμάδες με τα αντίστοιχα βρέφη αλλά όχι μόνο. Θα δούμε εξίσου πολλούς μπαμπάδες και δεύτερα ή τρίτα παιδιά. Οι συνδυασμοί που μπορούμε να έχουμε είναι πάρα πολλοί και κάθε φορά διαφορετικοί. Βλέπεις μαμάδες και μπαμπάδες να ανταλλάζουν θέσεις,  παιδιά να δέχονται και αυτά μασάζ ή να κάνουν στο μικρότερο αδερφάκι τους, στην κούκλα τους, στον μπαμπά και στη μαμά ή και μεταξύ τους. Παρατηρώντας τους μπορείς να διακρίνεις τον δεσμό που αναπτύσσεται και την αγάπη να ξεχειλίζει και να μοιράζεται απλόχερα.

Πολλά ζευγάρια αναφέρουν πως χρησιμοποίησαν το βρεφικό μασάζ ως ένα επιπλέον μέσον εξάλειψης της ζήλιας και του ανταγωνισμού που είχε αναπτυχθεί μεταξύ πρώτου και δεύτερου παιδιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Βρεφικού Μασάζ (ΙΑΙΜ) ενθαρρύνει και προτείνει σε κάθε οικογένεια να παρακολουθήσει τις ομάδες βρεφικού μασάζ και να βιώσει αυτή τη μοναδική εμπειρία που θα σας συνοδεύει σε όλη σας τη ζωή.

Κατερίνα Γεωργακούλα, εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ (IAIM) Aquabirth.