Βρεφική Υποστήριξη

  • Πόσο σημαντικό είναι να ασκείται η μαμά με το μωρό το πρώτο διάστημα?? Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για το παιδί, όταν είναι πολύ μικρό να συμμετέχει σε προγράμματα άσκησης μαζί με τη μαμά! Τα μωρά νιώθουν ασφάλεια, η μαμά δεν αγχώνεται για τον θηλασμό γιατί έχει μαζί της συνέχεια το μωρό και μπορεί ανα πάσα ωρα να το θηλάσει, δεν χρειάζεται να βρει κάποιον αλλον να της το προσέξει [αν ο μπαμπάς εργάζεται] και φυσικά τα μωρά κοινωνικοποιούνται και αλληλεπιδρούν με άλλα μωράκια, παίρνοντας ακόμα περισσότερα ερεθίσματα από πολύ μικρή ηλικία! Σημαντικό ότι στο τέλος κάθε μαθήματος στο Aquabirth αφιερώνουμε και λίγο χρόνο κάνοντας άσκηση στα μωράκια μας!
  • Γιατί να κάνω βρεφικό μασάζ στο παιδί μου! Οι περισσότερες μαμάδες θεωρούν ότι το βρεφικό μασάζ για τα βρέφη είναι κάτι περιττό!! Χωρίς όμως να γνωρίζουν τα πολλαπλά και ουσιαστικά οφέλη, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά,  που μπορεί να έχει ένα μωρό από το άγγιγμα των γονιών του σε κάθε ηλικία! Τα μωράκια που δέχονται μασάζ από τους γονείς τους, κοιμούνται καλύτερα, είναι πιο ήρεμα με λιγότερους πόνους [κολικούς, οδοντοφυΐα..], το μασάζ βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, στο να αναπτύσσονται καλύτερα διανοητικά, στην ενίσχυση του δεσμού μπαμπά- βρέφους αλλά και στην πρόληψη ή συμπληρωματική θεραπεία στην επιλόχειο κατάθλιψη!
  • Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τους κολικούς του μωρού μου? Μετά την 10η ημέρα τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να εμφανίζουν τους κολικούς, κάτι αρκετά συνηθισμένο χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας .Παρόλα αυτά είναι αρκετά αγχωτικό και επιβαρυντικό για τους γονείς αφού το μωρό μπορεί να κλαίει ασταμάτητα και γοερά χωρίς να μπορούν να το ανακουφίσουν εύκολα! Οι “λευκοί ήχοι” μπορεί να βοηθήσουν αρκετά τα παιδάκια σας, είτε είναι κουκλάκια που έχουν ήχους, είτε βάζοντας το μωρό σας κοντά στον απορροφητήρα ή στην ηλεκτρική σκούπα!!! Επίσης καλό θα ήταν να προσέξετε την διατροφή σας στην περίπτωση που θηλάζετε , αποφεύγοντας γενικά τις τροφές που ενοχοποιούνται για τους κολικούς αλλά παρατηρώντας αν το μωρό σας κάνει κολικούς μετά από την δική σας κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών [όπως γάλα αγελάδας, ξηρούς καρπούς,θαλασσινά, όσπρια] ! Αν το μωρό σας τρέφεται με μπιμπερό, θα πρέπει να προσέχετε να μην “καταπίνει” πολύ αέρα και να αποφεύγετε να δίνετε τον αφρό του γάλατος που έμεινε στο τέλος! Τέλος θα βοηθούσε αρκετά το μωρό σας οι ειδικές ασκήσεις και το καθημερινό μασάζ στην κοιλίτσα του , που πρέπει να γίνεται ανα διαστήματα μέσα στην μέρα όταν το μωράκι σας είναι ήρεμο αλλά και ένα ζεστό μπανάκι πριν τον ύπνο για να χαλαρώσει!
  • Πρέπει να ξυπνάω το μωρό μου για να φάει τις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή του? Ναι!! Οι γονείς πρέπει να ξυπνάνε το νεογέννητό τους σίγουρα για τις 2 πρώτες εβδομάδες και φυσικά με την καθοδήγηση του παιδίατρού τους, ανα 3-4 ώρες! Τα μωρά δεν κάνει να μένουν όλοι τη νύχτα χωρίς γάλα γιατί κινδυνεύουν να αφυδατωθούν αλλά και γιατί πρέπει να ανακτήσουν το βάρος γέννησης που είναι περίπου 200γρ. ! Επιπλέον ο οχτάωρος συνεχόμενος ύπνος μπορεί να είναι ένδειξη ίκτερου.

 

  • Μικρές συμβουλές για την μαμά, τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό!! Βάλτε προτεραιότητα τον ύπνο!! Η λεχωίδα έχει μεγάλη ανάγκη από ουσιαστική ξεκούραση! Κοιμηθείτε μαζί με το μωρό σας! Δεχτείτε την βοήθεια των δικών σας όσον αφορά το μαγείρεμα και τις δουλειές του σπιτιού για το πρώτο διάστημα! Αφήστε στον μπαμπά μερική απο την φροντίδα του μωρού σας, όπως το άλλαγμα της πάνας και το μπάνιο! Συζητάτε για το πως νιώθετε με τον σύντροφό σας και τα κοντινά σας πρόσωπα! Οι αλλαγές στη διάθεσή σας είναι κάτι φυσιολογικό τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό.