Προετοιμασία τοκετού

  • Πρέπει να συνεχίζουμε το ίδιο πρόγραμμα άσκησης από τον 8ο μήνα και μετά? Θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο για μια έγκυο που πρόκειται να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό, μπαίνοντας στην 33η εβδομάδα ν’ αλλάξει τμήμα και να συνεχίζει μ ένα πιο εξειδικευμένο και συγκεκριμένο ασκησιολόγιο που θα την βοηθήσει να έχει έναν πιο ανώδυνο και εύκολο τοκετό!!
  • Πόσο σημαντική είναι η σωστή στάση του σώματος στην εγκυμοσύνη, για τη θέση του μωρού & τον τοκετό? Μπαίνοντας στο 8ο η σωστή στάση του σώματος παίζει ιδιαίτερη σημασία για τη θέση του μωρού και αργότερα στην εμπέδωση! καλό θα ήταν η έγκυος να φροντίζει για τη στάση της καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο όταν ασκείται, είτε είναι στο γραφείο, είτε κάνει δουλειές στο σπίτι είτε ξεκουράζεται στον καναπέ φροντίζοντας να ευθυγραμμίζει την σπονδυλική της στήλη ώστε να δίνει όσο το δυνατόν περισσότερο “χώρο” στο μωρό της!
  • Πόσο σημαντική είναι η εξάσκηση των αναπνοών στην εγκυμοσύνη? Πολύ σημαντική!! Η μέλλουσα μητέρα πρέπει να αναπνέετε για δυο, όχι να τρώει!!  Μην ξεχνάτε να κάνετε πρακτική στις αναπνοές σας κάθε μέρα!! Στην αρχή θα σας κουράζουν μέχρι να βρείτε το ρυθμό σας αλλά μετά θα δείτε μεγάλη διαφορά στον τρόπο που χαλαρώνετε, που ασκείστε, που περπατάτε, χωρίς να λαχανιάζετε και φυσικά να σας έχουν γίνει βίωμα για τον τοκετό!! Η σωστή αναπνοή παίζει μεγάλο ρόλο στην καθημερινή ζωή μιας εγκύου και στην σωστή οξυγόνωση του μωρού της και του πλακούντα!!

 

  • Είναι απαραίτητο να έχω μαία στον τοκετό? Ποιος είναι ο ρόλος της?  Ας ξεκινήσουμε με το τι είναι απαραίτητο για τον καθένα..ποια είναι η παρουσία του γυναικολόγου του στον τοκετό και τι είδους τοκετού θέλει!! Για κάποιους η μαία είναι μια πολύ βασική ειδικότητα  για τον τοκετό! Αν επιλέξετε να έχετε μαία δικιά σας και όχι της βάρδιας του μαιευτηρίου, είναι σημαντικό να  βεβαιωθείτε για την κατάρτιση της!! Αν η μαία δεν είναι μόνιμη συνεργάτης του γιατρού σας, ρωτήστε και τις 2 πλευρές αν είναι εντάξει ο ένας με τον άλλον και αν οι απόψεις τους συγκλίνουν ώστε να έχετε έναν πιο ήρεμο και καλό τοκετό!! Βεβαιωθείτε ότι σας ταιριάζει και ότι μπορεί να στηρίξει τις θέσεις σας και να ικανοποιήσει τις επιθυμίες σας για τον τοκετό σας!! Η μαία πρέπει να είναι παρούσα σ όλον τον τοκετό και έχει ενεργό ρόλο καθ όλη τη διάρκειά του! Η μαία έχει ενεργό ρόλο ακόμα και αν γεννήσετε με καισαρική τομή! Θα σας εμψυχώνει, θα σας καθοδηγεί και θα σας δείξει μετά τον τοκετό το πως να φροντίζετε το μωράκι σας και φυσικά πως να το θηλάζετε!!